Οφθαλμολογική εξέταση

Πότε πήγατε στον οφθαλμίατρο για τελευταία φορά; Τι θα λέγατε για μία οφθαλμολογική εξέταση στο σπίτι σας; Μία εξέταση που θα προσθέσει πόντους, αν όχι στην μυωπία σας, στο στυλ του σπιτιού σας;

Όχι, δεν τρελάθηκα(τελείως, ακόμα). Αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι τα προσωποποιημένα πόστερ σε μορφή οφθαλμολογικού πίνακα όπως τα κάτωθι:
Τα τυπογραφικά πόστερ είναι δημοφιλή εδώ και αρκετό καιρό στο εξωτερικό και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε σπίτια με μοντέρνα αλλά και λιγότερο μοντέρα διακόσμηση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις επιλογές που έχει τόσο σε γραμματοσειρές όσο και σε φράσεις, χρωματικούς συνδυασμούς, κορνίζες κτλ  που μπορεί να επιλέξει. Ειδικά αυτά ε΄δω που μοιάζουν με οφθαλμολογικο πίνακα είναι συνάμα όμορφα αλλά και έξυπνα γιατί πρώτον το μήνυμα δεν είναι "ορατό" με την πρώτη ματιά (εξάσκηση για να μην πάθουμε Αλτσχάιμερ) και δεύτερον απαιτούν από τον θεατή να έρθει κοντά για να δει/διαβάσει.

Σημ.: Αν το σπίτι σας είναι σε στυλ Λουδοβίκου 14ου, τότε καλύτερα να το αποφύγετε γιατί παρόλο που μία περίτεχνη κορνίζα θα ήταν τέλεια γύρω από ένα τέτοιο απλό, από θεματικής άποψης, πόστερ θα έμοιαζε μάλλον παράταιρο. Αν πάλι το στυλ του δωματίου είναι ο Λουδοβίκος ο 14ος (κάτι σαν τον Ηλία του 16ου ένα πράμα) τρελάθηκε, τότε βουρ και με τη νίκη!

 Ανατρέχοντας κανείς στα αποτελέσματα του Almighty Google μπορεί να βρει πολλές εκδοχές των ανωτέρω + ακόμα περισσότερους τρόπους για να τα φτιάξει. 
Ο πιο απλός μα και συνάμα πιο περιοριστικός (μόνο 28 χαρακτήρες & μόνο εις την Λατινική) είναι το Eye Chart Maker. Δεν είναι καθόλου κακό, ειδικά για κάτι που είναι εντελώς δωρεάν αλλά όπως ήδη είπα είναι πολύ περιοριστικό, ειδικά για όσους δεν χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες στην μητρική τους γλώσσα, οπότε πχ. το ονοματεπώνυμο στα Ελληνικά το ξεχνάμε για τα καλά.
Μία άλλη μέθοδος χρησιμοποιεί βινύλιο και μηχανή κοπής σχεδίων (ουδέν σχόλιο περί διαθεσιμότητας τοπικώς..... γκκρρρ) και είναι και αυτή που χρησιμοποιήθηκε για το πόστερ της 1ης εικόνας. 
Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή του της αγοράς  ενός έτοιμου πόστερ αλλά αν ήταν να καταφεύγαμε πάντα σε αγορές τότε ιστολόγια σαν και το Άσυλο δεν θα είχαν νόημα ύπαρξης.

Η δική μου η πρόταση και το πρώτο ψηφιακό δώρο στους ασθενείς του Ασύλου είναι το ακόλουθο πόστερ (δεξί κλικ και Αποθήκευση Ως)Το ανωτέρω θα εκτυπωθεί μια χαρά σε σελίδα Α4 και λόγω του σχεδιασμού μπορεί να χωρέσει και σε πιο λεπτά καδράκια (διαστάσεις σχεδίου περίπου 8*26,5εκ). Έχω φτιάξει και μία μεγαλύτερη εκδοχή του, σε διαστάσεις 50*70εκ. την οποία και μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

Για να προλάβω τυχόν γκρίνιες ότι ούτε το ανωτέρω είναι στα Ελληνικά και προς υπεράσπισή μου, θα πω απλώς πως διάσημες φράσεις τις προτιμώ στην γλώσσα στην οποία ειπώθηκαν/γράφτηκαν (αρκεί φυσικά να την καταλαβαίνω τη γλώσσα!).

Τέλος, όσοι προτιμούν ένα τέτοιο πόστερ στα Ελληνικά με το δικό τους μήνυμα και δεν έχουν γνώσεις κάποιου σχεδιαστικού προγράμματος αλλά γνωρίζουν Word, μπορούν εξίσου "εύκολα" να φτιάξουν ένα ακολουθώντας τα εξής βήματα:
  • Δακτυλογραφούμε τις λέξεις σπασμένες (εγώ επέλεξα να αυξάνω κατά ένα γράμμα κάθε γραμμή όπως κατεβαίνει η φράση)
  • Επιλέγουμε διάταξη γραμμάτων στο κέντρο
  • Μειώνουμε κατά 2 το μέγεθος της γραμματοσειράς όπως κατεβαίνουμε κάθε γραμμή, φροντίζοντας η τελευταία γραμμή να έχει μέγεθος 10 ή μικρότερο (προσωπική προτίμηση/ παίξτε με τα μεγέθη όπως σας αρέσει) 
  • Αφού έχουμε φτιάξει τα μεγέθη των γραμμάτων κάθε σειράς, θα έχουμε σίγουρα ένα κείμενο όπου οι κάτω σειρές θα είναι πιο μικρές σε πλάτος (κάτι στο οποίο εμείς θέλουμε ακριβώς το αντίθετο). Αυτό διορθώνεται παίζοντας με τα κενά ανάμεσα στα γράμματα (δυστυχώς έχω Αγγλικό Office οπότε έχουμε και λέμε: κάνουμε κλικ μέσα στην σειρά που θέλουμε να πλατύνουμε και πάμε Format -> Font -> Character Spacing
  • Εκεί επιλέγουμε Spacing Extented και αυξάνουμε τον βαθμό όσο χρειαστεί

Αν χρειαστεί, βάζουμε και το κενό σε δουλειά γιατί το θέμα είναι να το φτιάξουμε όπως το θέλουμε και όχι να δώσουμε εξετάσεις ECDL ;)
  • Σώζουμε και εκτυπώνουμε!
 Δοκιμάστε το! Είναι ένας απλός & εύκολος τρόπος να φτιάξετε άκρως προσωποποιημένα πόστερ και να διακοσμήσετε μία γωνία του σπιτιού σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου