Βιβλιοθήκες με στυλ

Πολύ συχνά βλέπουμε και ορίζουμε τα πράγματα πολύ κυριολεκτικά και κατά γράμμα. Τα έπιπλα του σπιτιού μας είναι από τα πρώτα θύματα αυτής μας της αντίληψης και η λέξη που τούς δίνει το όνομά τους, ορίζει μα συνάμα και περιορίζει την χρήση τους. Η καρέκλα είναι για να καθόμαστε, το τραπέζι για να τρώμε, το μπαούλο για να αποθηκεύουμε κ.ο.κ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την αντίληψη, μία βιβλιοθήκη είναι για να τοποθετούμε βιβλία. Ή μήπως όχι;  

Αντιθέτως με το όνομά της, μία βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο για βιβλία. Και αν το σκεφτεί κανείς είναι κρίμα τόσος χώρος που προσφέρει το συγκεκριμένο έπιπλο να μην μπορεί να παίξει και έναν διακοσμητικό ρόλο στον χώρο μας. Εκτός βέβαια και αν έχουμε τόσο μεγάλη συλλογή από βιβλία που θέλουμε ολόκληρο δωμάτιο για να τα αποθηκεύσουμε (αν και εκεί ακόμα υπάρχει γιατρειά) ή είμαστε δανειστική βιβλιοθήκη με στριμένες βιβλιοθηκάριους (δεν έχω δει ποτέ μου καμία!). Ας αφήσουμε όμως τα άκρα και ας πάρουμε την μέση οδό ενός σπιτιού με έναν ορισμένο -ούτε μικρό, ούτε τεράστιο- αριθμό βιβλίων. Η συνηθισμένη οδός είναι να στοιβάξουμε όλα κάθετα στα ράφια μίας βιβλιοθήκης και να ξανασχοληθούμε με το συγκεκριμένο έπιπλο ξανά όταν θα είναι ώρα για ξεσκόνισμα (προσωπικά θεωρώ το ξεσκόνισμα μίας βιβλιοθήκης από τα χειρότερα ξεσκονίσματα σε όλο το σπίτι, βγάζε βιβλία, ξεσκόνιζε, ξαναβάζε βιβλία, πέφτουν τα βιβλία, σήκωνε τα βιβλία, κάτι γαλλικά για την μάνα, τον πατέρα και γενικότερα όλο το σόι.... γκρρρρρρρ). Στοπ!

Δείτε την βιβλιοθήκη σας με άλλο μάτι και ακολουθείστε κάποιες από τις κάτωθι προτάσεις για να την μετατρέψετε σε σημείο εστίασης στο χώρο.

Τοποθέτηση βιβλίων οριζόντια & κάθετα

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου ο άγραφος κανόνας πως τα βιβλία πρέπει να τοποθετούνται μόνο κάθετα αλλά και να υπάρχει, υπάρχει για να τον παραβούμε. Τοποθετήστε τα βιβλία κάθετα και οριζόντια, το ένα πάνω στο άλλο, ακόμα και με το εξώφυλλο, αν σάς αρέσει πολύ, ανφάς προς τα εσάς. Επίσης μην τοποθετείτε τα βιβλία όλα στην ίδια μεριά. Σε ένα ράφι, ξεκινήστε από τα δεξία, σε ένα άλλο από αριστέρα. Μία στοίβα από εδώ, μία από εκεί. Μη δημιουργείτε μονοτονία βάζοντας τα πάντα το ένα κάτω από το άλλο ακριβώς, εκτός και αν είστε ο Μονκ!Διακοσμητικά στοιχεια, διακοσμητικά στοιχεία, διακοσμητικά στοιχεία.

Μετά την οριζόντια και κάθετη τοποθέτηση των βιβλίων, αυτό που μετατρέπει μία βιβλιοθήκη από θήκη βιβλίων σε έπιπλο χάρμα οφθαλμών είναι η χρήση διακοσμητικών στοιχείων και είναι αυτή η χρήση που σπάει το περιοριστικό φράγμα της ονομασίας του επίπλου. 

Τριγυρίστε μέσα στο σπίτι, ανοίξτε τα ντουλάπια και μαζέψτε όλα αυτά τα αντικείμενα που είναι είτε κρυμμένα είτε διασκορπισμένα και φέρτα στην βιβλιοθήκη σας. Προσπαθήστε να δείτε την βιβλιοθήκη ως μία βιτρίνα, τα βιβλία ως διακοσμητικά στοιχεία και διακοσμήστε με έναν συνδυασμό βιβλίων+διακοσμητικών. 

 
Ξεκινήστε τοποθετώντας τα βιβλία  και αφήστε χώρο ανάμεσα τους για τη διακόσμηση. Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η διακόσμηση είναι τελείως προσωπική σας υπόθεση. Έργα τέχνης, φωτογραφίες, συλλογές, βάζα, μπιμπελό, ό,τι σάς αρέσει. Μπορείτε να βάλετε  ένα μπιμπελό ή ένα κεραμικό πάνω σε μία στοίβα από βιβλία, να χρησιμοποιήσετε κάδρα ή καθρέπτες στο πίσω μέρος του ραφιού και δώστε βάθος τοποθετώντας μπροστά ένα άλλο αντικείμενο. Να συλλέξετε μαζί μικρότερα παρόμοια αντικείμενα σε ένα ράφι, δημιουργώντας μία συλλογή. Οι συνδυασμοί περιορίζονται μόνο από τον αριθμό των διαθέσιμων στοιχείων και το μόνο που έχετε να προσέξετε είναι η ισορροπία. Θυμηθείτε επίσης πως τα αντικείμενα φαίνονται πιο όμορφα σε μονούς αριθμούς. Αφού τα τοποθετήσετε, κάντε μερικά βήματα πίσω και κοιτάξτε: Φαίνονται όλα ισορροπημένα; Μήπως κάποιο αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο και επισκιάζει όλα τα γύρω του; Μήπως ένα μπιμπελό παραείναι μικρό και χάνεται; Μήπως μία πλευρά είναι πιο βαρεία ή πιο φορτωμένη; Ανάλογα με τις απαντήσεις, αλλάξτε θέση σε όποια αντικείμενα χρειάζεται και παίξτε μέχρι το αποτέλεσμα να σας είναι αρεστό. Αν δε, η βιβλιοθήκη και η διακοσμητική σας περσόνα το αντέχει, κρεμάστε και κάτι μπροστά από αυτήν.

Περιληπτικά, όταν διακοσμούμε την βιβλιοθήκη προσέχουμε::
  • Να υπάρχει ισορροπία στο οπτικό φορτίο κάθε ραφιού
  • Να δημιουργούμε βάθος στα ράφια τοποθετώντας αντικείμενα το ένα μπροστά από το άλλο
  • Να παίζουμε με το ύψος των διακοσμητικών αντικειμένων
  • Να αναδεικνυουμε τα μικρότερα αντικείμενα (βάζοντας τα πάνω σε μία στοίβα από βιβλία ή μαζευοντας τα όλα κάτω από ένα γυαλί)
  • Να χρησιμοποιούμε μονούς αριθμούς σε αντικείμενα
  • Να μην το παρακάνουμε σε διακοσμητικά αντικείμενα / Να μην παραφορτώνουμε γενικά
  • Ένας μικρός καθρέπτης ή άλλο αντικείμενο που αντανακλά το φώς κάνει θαύματα στο πίσω μέρος του ραφιού
Η σημασία του φόντου

Όσο σημαντικά είναι αυτά που βάζετε στην βιβλιοθήκη άλλο τόσο σημαντικό είναι και το φόντο αυτής όταν τα ράφια διαθέτουν πλάτη και δεν είναι ανοιχτά στον τοίχο. Αν λοιπόν η βιβλιοθήκη σας έχει πλάτη, ένας τρόπος να τη διακοσμήσετε επιπλέον αλλά και να την ανανεώσετε είναι είτε να την βάψετε είτε να της βάλετε κάποια μορφή ταπετσαρίας, όπως χαρτί ταπετσαρίας, χαρτί περιτυλίγματος, σελίδες από βιβλία, κ.ά.

Ειδικά για το χρώμα, κάντε μία μικρή προετοιμασία καθώς είναι η ιδανική επιλογή αν θέλετε να αναδείξετε κάποια κομμάτια ενός συγκεκριμένου χρώματος, βάφοντας την πλάτη σε ένα χρώμα αντίθεσης, όπως στην φωτογραφία νο.2.

Ταξινόμηση βάσει θέματος ή χρώματος

Η ταξινόμησηέχει να κάνει περισσότερο με το πρακτικό του θέματος αλλά αν επιλεχθεί να γίνει βάσει χρώματος, έχει να κάνει και πάρα πολύ με τη διακόσμηση.

Εγώ προσωπικά στο Άσυλο, χρησιμοποιώ την ταξινόμηση βάσει θέματος, δηλ. όλα τα λογοτεχνικά μαζί, όλα τα λεξικά μαζί, όλα τα βιβλία της σχολής μαζί κτλ, αλλά πάντα  με ανάμεικτη οριζόντια και κάθετη τοποθέτηση. Εξάλλου μου αρέσει η πολυχρωμία στο κάθε ράφι αν και παραδέχομαι πως δεν προσφέρει την ίδια ένταση όπως η ταξινόμηση βάσει χρώματος. Περί ορέξεως...

Λοιπές σκέψεις περί βιβλιοθηκών και συμβουλών

Κάνοντας την απαραίτητη αναζήτηση για τις παραπάνω φωτογραφίες στο διαδίκτυο, βρήκα πολλα ιστολόγια και πολλούς ιστότοπους με διάφορες συμβουλές για μία όμορφη βιβλιοθήκη. Σε ορισμένα από αυτά όμως οι προτάσεις στην τελική είχαν να κάνουν 99% με τη διακόσμηση και 1% με την πραγματική χρήση της βιβλιοθήκης. Ένα ιστολόγιο για παράδειγμα πρότεινε να μην βάζει κανείς όλα τα βιβλία του στην βιβλιοθήκη αλλά να προτιμά μόνο τα σκληρόδετα ή να χρησιμοποιείται μόνο το 1/3 της βιβλιοθήκης για βιβλία  για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα. Όση βάση και να έχουν στυλιστικά ορισμένες από αυτές τις προτάσεις, ειλικρινά τις βρίσκω γελοίες. Το θέμα δεν είναι να πάρεις μία βιβλιοθήκη και να την κάνεις ραφιέρα για διακοσμητικά αντικείμενα αλλά να την ομορφύνεις διατηρώντας ταυτόχρονα και την πρακτική πλευρά του επίπλου. Το αγαπημένο μου λογοτεχνικό βιβλίο δεν είναι σκληρόδετο και από την πολύ χρήση έχει σχεδόν διαλυθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα το ήθελα στην βιβλιοθήκη μου γιατί φαίνεται άσχημο. Είναι γελοίο! Ακριβώς επειδή μου αρέσει τόσο πολύ το έχω διαβάσει και έχω δανείσει τόσες φορές και έχει γίνει όπως έχει γίνει: πρέπει να είναι στην βιβλιοθήκη ένα τόσο αγαπημένο βιβλίο.

Η βιβλιοθήκη λοιπόν στο πραγματικό Άσυλο της ζωής μου είναι αυτές τις μέρες όπως φαίνεται στις ακόλουθες φωτογραφίες (μεταξύ μας πολύ θα ήθελα να βάλω και ορισμένα λευκά διακοσμητικά για αντίθεση αλλά δεν έχω βρει ακόμα κατάλληλα θύματα για βάψιμο με σπρέι.... ακόμα...όχι για πολύ) και ναι, είναι- ολίγον τι-παραφορτωμένη αλλά έχουμε αρκετά βιβλία ...


 Και για να επιστρέψω στον πρόλογο αυτής της ανάρτησης και να κλείσει ο κύκλος, το έπιπλο που στο Άσυλο χρησιμοποιούμε για γραφείο στο σπίτι που μένουμε τώρα είναι το τραπέζι της τραπεζαρίας που είχα αγοράσει όταν έμενα στην Αθήνα, καθώς αυτό που είχα ήταν πολύ μεγάλο για τον χώρο εκείνου του διαμερίσματος και τότε το χρησιμοποιούσα ως γραφείο (σας μπέρδεψα;;)


Την καλησπέρα μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου