Όχι άλλοι κενοί τοίχοι


Αν οι κουρτίνες είναι τα ρούχα ενός σπιτιού, τότε η διακόσμηση των τοίχων είναι τα αξεσουάρ της ένδυσής του. Τι γίνεται όμως αν τα "αξεσουάρ" μας είτε είναι λιγοστά είτε δεν ταιριάζουν όπως θα θέλαμε; Υπάρχει λύση, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε λίγη εφευρετικότητα και να μην φοβηθούμε να δοκιμάσουμε αντισυμβατικούς τρόπους διακόσμησης.


1. Μεγάλος τοίχος, μικρή τέχνη: Μίλα χαμηλόφωνα για να σε προσέξουν

Αν ο κενός τοίχος έχει μεγάλη επιφάνεια ή/και το αντικείμενο τέχνης (π.χ. μία φωτογραφία) που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ μικρό, το πασπαρτού χαρτί είναι ο βοηθός μας. Μία μικρή φωτογραφία, πλαισιωμένη με λευκό χαρτόνι και κορνίζα σε μεγάλες διαστάσεις, μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακή με έναν μεγάλο πίνακα.


Η τεχνική αυτή απαιτεί την προσοχή των θεατών, καθώς αφενός κινεί την περιέργεια για το περιεχόμενο του έργου, αφετέρου προσδίδει έναν επιπλέον αέρα αξίας στην πλαισιωμένη εικόνα (τι μπορεί να είναι τόσο μικρό αλλά να χρειάζεται τόσο μεγάλη κορνίζα;).

2. Λίγα εκατοστά από την τελειότητα: Κόντρα πλακέ + μπογιά

Εάν τώρα το έργο τέχνης είναι λίγο πιο μικρό από όσο θα επιθυμούσατε, ένα κομμάτι κόντρα πλακέ ή ξύλο στις επιθυμητές διαστάσεις διορθώνει άμεσα το πρόβλημα. Επιλέγουμε ένα χρώμα που βρίσκεται ήδη στο έργο τέχνης μας και βάφουμε το κόντρα πλακέ. Κολλάμε τον πίνακα στο κόντρα πλακέ και βουαλά: επιθυμητές διαστάσες


Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε επίσης να αναδείξουμε ένα χρώμα που μας αρέσει από την χρωματική παλέτα του πίνακά μας.

3. Εμμονές, εμμονές: Δες το Άντυ Γουόρχολ

Έχετε πάθει εμμονή με ένα συγκεκριμένο θέμα; Πολλάπλαστιάστε το σε διαφορετικές αποχρώσεις και φτιάξτε ένα έργο τέχνης όσο μεγάλο αντέχετε.

Για την τεχνική αυτή, η εξοικείωση με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων θα φανεί πολύ χρήσιμη αλλά αν δεν τα πάτε και τόσο καλά με το Φώτοσοπ, φόβου μη: εκτυπώνετε το θέμα, παίρνετε μαρκαδόρους και στρώνεστε στη δουλειά. Αφού τελειώσετε τις Γουορχολικές σας χειροτεχνίες, καλό θα ήταν να τις περάσετε με ένα βερνίκι/κόλλα για ντεκουπάζ, προκειμένου να προστατευθούν τα χρώματα.

4. Μπιζού & μπλεγμένα κολιέ: Η διακόσμηση της κρεβατοκάμαρας

Άν έχετε πολλά μπιζού, μπερδεμένα κολιέ και έναν άδειο τοίχο στην κρεβατοκάμαρά σας, αξιοποιήστε με ένα σμπάρι δυο τρυγώνια και κορνιζάρετε ένα κομμάτι φελού, πάνω στο οποίο θα καρφώσετε μικρά καρφάκια ή καρφίτσες με διακοσμητικό κεφάλι, όπου και θα κρεμάσετε σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλια, κουλουπού.


Το αποτελέσμα διπλό: και διακόσμηση τοίχου για την κρεβατοκάμαρα και ποτέ πια μπερδεμένα κοσμήματα.

5. Έχω τον καμβά αλλά όχι και την καλλιτεχνική φλέβα: Και λοιπον;

Έχετε πάρει τον καμβά αλλά δεν τολμάτε να κάνετε τίποτα πάνω του καθώς τα καλλιτεχνικά δεν είναι από τα φόρτε σας; Κανένα πρόβλημα! Επιστρατεύστε κολλητικές ταινίες, υφάσματα, χαρτιά περιτυλίγματος και στένσιλ, θα κάνουν αυτά τη δουλειά για εσάς.

Κολλητική ταινία σε καμβά:
Τεντωμένο ύφασμα σε καμβά:
Κορνιζαρισμένο χαρτί περιτυλίγματος:
Καμβάς, στένσιλ & 1 χρώμα:
Ακόμα και ένας καμβάς περασμένος όλο με ένα μόνο χρώμα είναι καλύτερος από έναν κενό τοίχο
Στα συν αυτής της τελευταίας λύσης: α) δίνετε ή αναδεικνύετε ένα χρώμα στον χώρο σας και β) όλοι θα αναρωτιούνται τι θέλει να πει ο ποιητής ή μάλλον καλύτερα ο ζωγράφος με το συγκεκριμένο έργο!

6. Αφραγκιές, μέρος Α: Φωτογραφία, αγάπη μου

Παίρνετε την ψηφιακή μηχανή σας και την ρυθμίζετε στο ασπρόμαυρο. Αδειάζετε κάθε συρτάρι και ντουλάπα και αρχίζετε να τραβάτε καθημερινά αντικείμενα από πολύ κοντά ή από περίεργες γωνίες.

Αν δεν θέλετε να ξεσηκώσετε όλο το νοικοκυριό σας, η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε οιοδήποτε αντικείμενο ή ακόμα και, αν το τολμάτε, μέρος σώματος.

7. Αφραγκιές, μέρος Β: Ίντερνετ, αγάπη μου

Σε αυτή την τεχνική, οι επιλογές είναι πολλές. Είτε βρίσκετε δωρεάν εικόνες και φτιάχνετε μόνοι σας ένα ψηφιακό κολάζ το οποίο μετά το εκτυπώνετε και το κορνιζάρετε, είτε βρίσκετε δημιουργίες άλλων που προσφέρονται δωρεάν για προσωπική χρήση (προσοχή στα κλόπηrights!) τις εκτυπώνετε και τις κορνιζάρετε.8. Βαρέθηκα τα ίδια & τα ίδια: Ξεχάστε τους πίνακες και τις φωτογραφίες

Αν πάλι έχετε βαρεθεί τους συμβατικούς τρόπους διακόσμησης τοίχων, στρέψτε το βλέμμα σας σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να κρεμαστεί/καρφωθεί. Οι επιλογές είναι απεριόριστες.

Σύνθεση από μεταλλικά βαμμένα καπάκια:

Η επιστροφή της τέχνης με κλωστή:
Κορνίζες από μαρκαδόρους
Καλάθια
Πινακίδες
Παλιό παράθυρο αχυρώνα
Παλιά μαγειρικά σκεύη
Εξώφυλλα βιβλίων
 Επαναλαμβανόμενα αντικείμενα

9.  Συμβατικές οδοί

Τέλος, αν είστε πιο συγκρατημένοι και φοβάστε, για την ώρα, τους μεγάλους πειραματισμούς, οι συμβατικές διαδρομές, με λίγη εφευρετικότητα, είναι μία χαρά για να γεμίσουν τους τοίχους σας

Επιτοίχια γκαλερί

Η επιλογή αυτή είναι ιδανική αν έχετε πολλά μικρά έργα και το αποτελέσμα είναι πιο αρμονικό αν επιλέξετε ίδιου ή παρόμοιου στυλ κορνίζες, τις οποίες μπορείτε και να βάψετε σε οποιοδήποτε χρώμα της αρεσκείας σας.

Μία πιο οικονομική παραλλαγή της επιτοίχιας γκαλερί είναι να χρησιμοποιήσετε ή να  συμπεριλάβετε ανάμεσα στα λοιπά έργα τέχνης ζωγραφιές των παιδιών σας & εκτυπωμένα αποφθέγματα που σας αρέσουν .
Ενώ μία αφίσα σε μία κλασσική κορνίζα ή και ακόμα ένα πόστερ μόνο με λέξεις, είναι εξίσου εντυπωσιακά.


Οι επιλογές για να γεμίσουν οι άδειοι τοίχοι δεν σταματούν εδώ και για να τις συμπεριλάβει κανείς όλες (αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό) θα χρειαζόταν μάλλον ένα ολόκληρο ιστολόγιο και όχι απλώς μία ανάρτηση. Δοκιμάστε, στην τελική όποια επιλογή και να κάνετε, θα είναι καλύτερη από ένα κενό ντουβάρι. Απλώς θυμηθείτε πως η σωστή θέση κρεμάσματος  για ένα έργο τέχνης είναι αυτή ώστε το κέντρο του έργου να είναι περίπου στο ύψος του βλέμματος.

Την καλησπέρα μου
Όλες οι φωτογραφίες (πλην της 2ης) από το BHG

2 σχόλια:

 1. Τεεεεελεια ολα!
  Οι πινακιδες ειναι η νεα μου εμμονη. Και γενικα οι λεξεις και τα γραμματα!
  Το παραθυρο του αχυρωνα ποσο θα το ηθελα επισης! Οσο για το εργο με τις κλωστες, μου θυμισε τον ρινοκερουλη! ;)
  Συμφωνω λοιπον απολυτα για τους αδειους τοιχους που δεν πρεπει να ειναι αδειοι.
  Την καλησπερα μου ! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σού άρεσαν οι ιδέες Χρυσαυγή!!! Και είναι όντως κρίμα, με την πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν, να μένουμε με κενούς τοίχους ή με τα ίδια και τα ίδια!!!
   Πολλές καλημέρες :*

   Διαγραφή